Opis forum
Witajcie. Lekarz mnie niedawno poinformował, że powinien zmodyfikować jadłospis. Wyniki badan nie były co prawda złe, ale powiedział, żebym ograniczył spożycie owoców a zamiast ryżu jadł raczej kaszę. Nie powiedział tylko którą :-) No i zacząłem czytać i się pogubiłem tyle jest tych rodzajów kasz -> http://www.zdrowienacodzien.pl/a-94-rod … -odzywcze/ przy czym moja ulubiona - gryczana okazuje się byc jedną z najzdrowszych i bogatą w składniki mineralne. Wracając jednak do punktu wyjścia, dlaczego ryż ma "niższe notowania"? Wiem, ze kasze są bogate w potas, a ubogie w sód, co jest szczególnie ważne dla nadciśnieniowców, ale dalej nie wiem dlaczego miałbym wykluczyć ryż? I czy tylko ryż biały czy ryż w ogóle? Oczywiście nie omieszkam zapytać przy następnej wizycie, a tymczasem liczę na Waszą wiedzę w tym zakresie.
Offline